King Arthur: Legend of the Sword

Het verhaal van King Arthur kennen we allemaal. Er zijn al vaak verfilmingen geweest en ook kinderfilms. Merlijn, Excalibur, Lancelot, Guinevere en natuurlijk de ronde tafel. Dat was dan ook mijn kader. Echter draait deze film vooral om Excalibur en zijn krachten. Hier is Arthur de jonge zoon van de koning, een koning die, met behulp van de goede krachten van Excalibur, de kwade magie van een sterke tovenaar verslaat. Als deze kwade magie terugkeert door toedoen van Arthurs oom (Jude Law) en Arthurs ouders vermoord worden, ontsnapt hij in een bootje. Hij wordt gevonden door vrouwen aan een oever en groeit vervolgens op in een bordeel. Op rare dromen na, herinnert Arthur (Charlie Dunnam) zich niet dat hij de zoon van de koning is. Totdat Excalibur zich na jaren blootgeeft en de oom, die dan dus koning is, opdracht geeft om alle mannen van de juiste leeftijd uit het hele rijk te verzamelen. Zij moeten om de beurt proberen Excalibur uit de steen te trekken. Alleen zo kan hij Arthur vinden en vermoorden. Alleen dan zal het zwaard aan hem toebehoren…

Voorafgaand aan de film werd al gezegd dat Guy Richie bekend staat om zijn wat chaotische, rock-and-roll manier van het vertellen van een verhaal, maar met humor. En dat klopt. Je ziet het in alles terug. Er lopen soms scenes door elkaar, alsof je naar twee gebeurtenissen tegelijk kijkt en er zitten vlotte, droge dialogen in die je laten grinniken. Ook de muziek past bij bovenstaande beschrijving. Je herkent wel typische ‘King Arthur’-tijd tonen, maar begeleid door stoere melodieën. Ik vond het erg goed gedaan. Ook qua special effects was ik tevreden. Het ziet er gewoon goed uit en ze dienen het verhaal. Er zit een scene in waarin Arthur met Excalibur tientallen soldaten te lijf gaat (de tweede keer in het kasteel) die ik heel fijn vond om naar te kijken. Door de kracht van Excalibur kan Arthur sneller bewegen, of bewegen de soldaten in slowmotion, dat kan ook. Hoe dit in beeld is gebracht is echt vet. Je volgt Arthur maar de camerahoek verandert steeds. Ik zou de making of daarvan wel eens willen zien.

In het begin had ik zo mijn twijfels over Charlie Dunnam als Arthur, maar hij heeft deze weggenomen. Hij zet een soort rauw personage neer, dat eigenlijk helemaal niet zit te wachten op koningschap, macht, volgelingen of een magisch zwaard. Hij moet dan ook een hele reis afleggen (zowel letterlijk als figuurlijk) om uiteindelijk het zwaard en zijn lot te accepteren. Verder zit er helemaal geen liefdesverhaal in, dat vond ik ook wel lekker verfrissend. Geen zijpad, gewoon Charlie Dunnam die zijn evil oom wil verslaan.

King Arthur is van begin tot eind vermakelijk. Je moet wel accepteren dat het echt een fantasy avontuur is met reuze olifanten en slangen, tovenaars en magie. Ik hou daar wel van, mits het goed is neergezet. Dat vond ik in dit geval. De film is spannend, grappig en entertaining. Het eindigt met de kroning van King Arthur, dus wie weet is dit nog maar het begin…..

7,8/10

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s